Thursday, February 14, 2013

Dolfin-boy!

27.01 Søndag
Det virker som Paul the tour guide begynner å like oss ettersom han ikke er like streng. Dette kan være fordi vi en en veldig god gruppe. Vi står opp tidsnok gjør klar "brekkie" klager ikke over varmen, stiller ingen iriterende spørsmål og sitter klar i bussen 5min før avgang. Han var helt forbløffet, "this isn't supossed to happen". Det tydelig at tiden spiller en stor rolle i denne turen. forståelig nok, ettersom et enormt program er presset inn i kort tid.
It got quite hot...
Vi skulle kjøre til Monkey Mia for å forhåpentligvis se ett par delfiner. Monkey Mia er en populært sted å dra for turister, hvem kan klandre individer for å ville hilse på de søte vakkre sjøpattedyrene. Delfiner har en enorm kapasitet til å tolke situasjoner og komme fram til de løsningene som fremmer overlevelse, slik som mennesker. Det er personlig interesant å tenke over at en så ulik evolusjon har resultert i så mange likeheter , med tanke på hjernen. De fleste arter med en større hjerne, hominoids og feks. delfiner danner stablie samfunn, de lever i sosiale grupper og er avhengig foreldre i barndommen.
Monkey Mia
Det er deliner som har det største EQ tallet iforhold til mennesker, 4,2. EQ altså "encephalization Quotient" er en prøve som måler størrelsen på hjernen og sammenligner med den teoretieske hjernemassen. Dersom hjernen er større en forventet er det et tegn på høyere intelligens. Elefanter og chimpanser annses for å være intelligente og ligger i område 1.8-2.3, mennesker har verdien 7,0.

Ett annet tegn er hvor kraftig the cerebral cortex er brette. (Einstein hadde en økt foldning) Teorien er at dess mer folding dess mer plass er det for nevroner å utvikle. Delfiner en det eneste dyret som hr en mer foldet cortex enn mennesker. De mener dette kan være for å tolke den avanserte echolocation, eller biosonar systemet, men de har ikke besvist dette enda. Det er uansett tydelig at de må en større hjerne til for å støtte avanserte kognitive evner. Delfiner har en god hukommelse, høy læringsevne og evnen til å endre oppførselen sin basert på tidligere opplevelser.
Fasinerende dyr.

Det er spennende nok å lese om dette hjemme ogmye av det jeg har møtt har tidligere vært pensum for meg, men det er noe helt annet å ha opplevd nærkontakt. Jeg har blitt mye mer interessert i diverse ting og tang. Dette kan være fordi jeg savner å lese pensumbøker og må nøye meg med å undersøk diverse på nettet.

Monkey Mia er 25km fra Denham og er en World Heritage Site. Vi ble informert at det kun er noen få av alle verdens arv områdene som faktisk oppfyller hvert punkt (mesteparten er i Austrlia virker det som). Det er fire punkter som må oppfylle UNESCO world heritage site specifications. Det er egentlig spesifikke kriterier, men jeg er på ferie og gir dere den korte versjonen, jeg kan linke dere til hjemmesiden deres.
1. Det må være et spessielt område, estetiske viktig.
2. det må på en eller annen måte vise jordens historie, fossiler o.l. Eller geologiske prosseser
3. Det må være et godt eksempel over biologisk og økologisk utvikling.
4.Det må innenholde viktige habitater som ivaretar biologisk mangfold og inkluderer truede arter som annsees for å være universielt viktige
link: about UNESCO http://whc.unesco.org/en/about/

Vi ankom tidsnok for mating av hovedattraksjonene. De har begynt å bli mer forsiktig med å fore delfinene ettersom de har resultert i at noen delfiner ikke at utviklet scavenger egenskapene som trengs for å overleve out in the wild. Dette betyr så at det er mindre sannsynlighet for at ungene overlever. Times are a changing, dette var fremtredene i alle stedene vi besøkte. Vi hilste på en mor og hennes datter, de hadde navn men jeg husker ikke de nå. moren var godt oppi årene og hun er en av grunnene til at de har endret holdning ovenfor matingen. Det er kun 3 av henne 9 unger som har overlevd. Vi fikk litt informasjon og livet til delfinene og det de prøver å gjennomføre på Monkey Mia idag. De ba oss også om å være sparsomelig med solkremen ettersom delfiner og fisk gjenerelt mister synet dersom de kommer i kontakt med det. Nordmann i Australia. Sparsommelig med solkremmen? Er du morsom!
Etter at delfinene var matet fikk vi beskjed om å holdes oss unna det området, men at vi kunne bade lenger nede på stranden. Jeg fant en snorkel liggende litt gjemt i vannet! Penger spart. Vi slappet av i vannet også drakk litt vann i en kafee inærheten. it was "quite nice". Det var nå Chris og jeg begynte med å ta bilder, av den typen der naturen ser bitteliten ut og du selv er en kjempe. Good times.
Æhhh! It's Chris-zilla luuun!

Etterpå måtte vi kjøre tilbake til Denham for å dra videre og stoppet ved Eagles bluff lookout. Eagle's Bluff lookout ser ut over Shark Bay og det var et helt lass med haier langs med kysten. So Stralian! Her vi fikk hør litt om the dutch explorer Dirk Hartzogs ekspidisjon. Dette var den andre europeiske gruppen som landet på Australia. Williem Janzoon var den første i 1606, men han landet ved Cape York Peninsula.
Slik som mange andre så han ingen nytteverdi i landet og etter tre dager dro videre.
Eagle's Bluff
Nothin' but sharks

Jeg tror det var nå vi kjørte innom Project Eden, på vei til Eagle's Bluff. Project Eden er et forsøk fra statens side å reintroduserer utrydningstruende arter til fastlandet og gjenndanne det opprnnnelige australiaske økosystemet. Det er derfor et område som oppfyller alle kriteriene til UNESCO. De har gjerdet inn et enormt landområde og fjernet alt av dyr som ikke opprinnelig er austrliaske. Rever, harer, frosker osv. fordi disse artene er mye mer levedyktig iforhold til masipualene. Ikke pga deres evner, men utifra hvor de er i næringskjeden. De ble introdusert i et land som aldri har opplevd lignende, selvfølgelig kommer de til å trives.
The gang
Fun fact time! De tror australia fikk marsipuals fra tiden landet var i kontakt med Sør-Amerika, gikk over landebroen.
Vi så ett par rooes langs med veien, this one is quite big.
Jenny posing infront of a road train, 72 hjul!

Vi krysset the Tropicof Capricorn idet vi kjørte over Gascoyne River. Gascoyne River er en upside-down elv, den var med andre ord helt tørr. For å komme den til vann må man grave. Paul gjentar konstant hvor heldige vi er for å se grønn vegetasjon, dette fordi det har vært en veldig våt periode. Forhåpentligvis er ikke veiene til Karijini stengt.

Vi ankommer Coral Bay målet for dagen sent. Heldigvis slipper vi å lage middag, Paul deler ut en bunger-bong og en 50%-avslag-på-drikke-bong. Ettermiddag spiller vi billjard, human size jenga, ping pong og Chris lærte meg the butterfly i bassenget.

Går ikke lei solnedgangene her.

1 comment:

Anonymous said...

Delfiner!!!
Hils Chris. Winkwink. You rascals.